“Kringlopen” Hoe gaat dat?

Kringlopen, ik doe voor het gemak even alsof het een werkwoord is, maar dat is het officieel niet. Bij de meeste werkwoorden kun je uitleggen hoe je denkt dat het moet, zo ook bij kringlopen. Alhoewel je er nog steeds gevoel voor moet hebben om er een succes van te maken, net als bij de meeste andere werkwoorden (denk bijvoorbeeld aan: koken, voetballen en schilderen).

Ik denk wel dat ik gevoel voor kringlopen heb, dit gen zit namelijk in onze familie. Van jongs af aan slenterden wij de rommelmarkten over en gingen we naar tweedehands kledingwinkels. Kleding was ik nooit zo dol op, maar de boeken, beeldjes, potjes en friemeltjes des te meer. En dat is eigenlijk zo gebleven.

Doordat er in bijna ieder dorp en in iedere stad minstens 3 kringlopen gevestigd zijn is mijn aanleg (het zit immers in de genen) zich gaan ontwikkelen met als gevolg talloze tweedehands schatten.

Inmiddels zijn er veel leuke artikelen verschenen over de kunst van het kringlopen, maar mocht je interesse hebben dan kun je hieronder lezen hoe ik het kringlopen aanpak (de manier bestaat niet, maar misschien kun je je voordeel ermee doen).

1. Je kunt vooraf bedenken wat je gaat zoeken in de kringloop, maar een beter effect (dit karakteriseert overigens de harde kringloopkern, bij hen draait het meer om het proces dan om het doel) bereik je door gewoon met blanco verwachting te gaan en te zien wat je aantreft. Ten eerste word je teleurgesteld als het er niet is en ten tweede moet je dan alsnog op pad om ergens anders te halen wat je zocht. De conclusie is eigenlijk wel dat je vooral naar de kringloop moet gaan, omdat je van snuffelen houdt. Of je moet de lat niet te hoog leggen: als je gewoon een witte, kale bloempot zoekt zul je zeker slagen.

En over bloempotten gesproken, deze bloempot is één van mijn favoriete vondsten ever. Over het kastje later meer.

tafeltjevrouww.jpg

2. Ikzelf vind het fijn als het niet zo druk is en ga graag in het begin van de week, maar niet iedereen kan dan natuurlijk. Je kan ook je moment van bezoek laten afhangen van de aanvulling in de winkel. Het winkelpersoneel kan je hier meer over vertellen. Sommige kringlopen zijn echter altijd druk,  een goed teken want er wordt dan vaak aan de lopende band aangevuld en de prijzen vallen blijkbaar ook in de smaak.

3. Hoe vaker je gaat, des te groter de kans op een goede vondst. Combineer je bezoek aan de kringloop met het doen van de boodschappen. Zo hoef je maar één keer de deur uit. En hoe vaker je gaat, des te sneller kun je bij de schappen langs (je weet waar wat ligt en ziet al snel wat er nieuw is).

4. Wissel af naar welke kringloop je gaat (dan kom je ook nog eens in een andere supermarkt). Je merkt zo snel waar de verschillende kringlopen “goed” in zijn. De ene kringloop heeft vaak mooie boeken, terwijl de ander in kleding uitblinkt, een derde heeft veel hobbymateriaal. Vaak kun je aan de spullen in de kringloop zien wat voor mensen er in een dorp of stad wonen.

5. De medewerkers van de kringloop weten inmiddels ook dat vintage en retro producten hip zijn. Vaak zijn er hoekjes ingericht met de mooiste spulletjes bij elkaar gezet. Jammer genoeg heb ik echter ook gezien dat producten van bijvoorbeeld Ikea of Xenos aangezien werden voor oude schatten, met als gevolg een nog hogere prijs dan nieuw in de winkel! Let dus goed op merkjes.

6. Controleer je vondst. Het is me meer dan ééns gebeurd dat ik thuiskwam met een mok met een barst erin of een kannetje waar het oortje aangelijmd was. En dat is jammer…

7. Ga echt zoeken tussen de spullen. Dus til de bordjes op om te kijken wat eronder ligt, grabbel in het mandje met speelgoed, zet eens de voorste blikken aan de kant om te kijken wat erachter staat. Dit kost natuurlijk wel tijd.

8. Vind je iets mooi en is het gunstig geprijsd? Neem het dan gewoon mee! Later komt er altijd een moment waarop het van pas komt. Vraag je wel altijd af wat je thuis al hebt, heb je thuis iets vergelijkbaars wat je nog mooier of beter vindt? Doe het dan maar niet! Als het een duurder artikel is, is mijn criterium dat ik het echt heeel graag wil hebben.

9. Maak eens een kringlooproute. Stippel op de kaart een route uit en kijk door welke plaatsen je komt. Zoek op internet waar de winkels zich bevinden. De beste vondsten vind je trouwens in minder bekende winkels of in rommelschuurtjes. Deze staan vaak niet eens op internet. Vraag aan het personeel of er in de buurt nog meer tweedehands winkels zijn. Zo kom je op de leukste plekjes.

10. Voordat je iets nieuws gaat kopen.. Verdiep je eens in wat je kan maken van tweedehands spullen (dit moet je wel leuk vinden natuurlijk). Op internet zijn vaak erg leuke voorbeelden te vinden. Voor de kinderfeestjes maak ik ook vaak gebruik van tweedehands materiaal. Wol, boerderijdiertjes, plaatjes uit boeken, oude fotolijstjes, enz.

Hieronder zie je wat ik o.a. onlangs nog vond. Boerderijdiertjes (m.u.v. de olifant voor de oplettende kijker) als decoratie voor de snoeppotjes.

PotjesFleur.jpg

Boeken en een mooie gebloemde trommel.

blikbloemen.jpg

Plaatjes uit oude boeken.

mmfleur.jpg

Klein lijstje, prentjes en memoriespel.

founds.jpg

Oude lijst, bloempot en tafeltje.

luckyfish.jpg